NEGA KOŽE V ZIMSKEM ČASU

Odpadlo je še zadnje listje, vroč kostanj so zamenjale novoletne lučke in vsi smo postali kar malo evforični v pričakovanju praznikov, ki naj bi bili letos po dolgem koronskem času spet bolj normalni in prijazni.

Že delamo načrte s kom vse bi se morali dobiti in kaj vse bi morali še narediti.

Ob vsej norišnici pa ne smemo pozabiti nase.

Zimski meseci ne prizanašajo naši koži in vse posledice bomo lahko nosili še dolgo časa. Letni časi in okolje namreč močno vplivajo na kožo, nega kože pa ni enaka za vse.

NEGA KOŽE

Mraz zunaj, visoke temperature v notranjih prostorih in nizka vlažnost zraka pripomorejo k temu, da se pore bolj zaprejo, koža pa težje absorbira izdelke. Pojavijo se rdečica, bele luske, srbečica, razpoke.

Stanje se še bolj poslabša pri aknah, luskavici in na koži se pojavijo vnetja. Koža postane istočasno mastna in izsušena, oziroma suha kot jo rade opišejo stranke.

Najbolj pogosta napaka, ki jo delamo je agresivno čiščenje povrhnjice v želji, da bi odstranili vso umazanijo in make up s tem pa koži odvzamemo preveč epidermalnih lipidov. Posledica tega je oslabljena bariera, ki nas ščiti pred zunanjimi vplivi in preprečuje uhajanje vode. V koži pride do neravnovesja in tako nam včasih tudi preparati, ki smo jih uporabljali ves čas, ne ustrezajo več. V teh primerih je najboljše kožo očistiti le zvečer, pri bolj občutljivih kožah pa se priporoča čim manj čiščenja dokler se stanje ne umiri. Obvezen pa je nanos tonika, ki koži povrne njen naravni PH, temu pa sledi nanos seruma in ustrezne kreme.

Ker nam je hladno, se umivamo s prevročo vodo, ki kožo še dodatno izsuši, odstranjuje kožna olja, ki kožo ščitijo in poškoduje kožno bariero, ki nas ščiti pred vdorom bakterij.

Čeprav je sončnih dni bolj malo in imamo občutek, da hodimo od doma ponoči in se vračamo iz služb tudi, ko sonca ni več, poskrbimo za ustrezno UV zaščito, saj so škodljivi žarki še vedno prisotni in prodrejo tudi skozi stekla.

ROKE IN STOPALA

Tudi roke so izpostavljene škodljivim zunanjim dejavnikom kot so mraz, veter in umazanija. Za njih poskrbimo z nanosom kreme po vsakem umivanju in uporabo rokavic.

Ne pozabimo tudi na naša stopala in pedikuro, ki jih pozimi kar malo zanemarimo. Res, da so varno skrita, vendar se prav pozimi pojavijo ugodni pogoji za nastanek glivičnih okužb in pritiskov zaradi ožje obutve. Pomembna je primerna izbira obutve iz usnja ali semiša oz goreteks obutev v slabših vremenskih razmerah. Zaradi neprimerne obutve pa lahko prihaja tudi do deformacije nohtov in nastanka otiščancev, zato je pomembno pravilno striženje in oblikovanje, saj so tudi nohti, prsti in stopala različnih oblik. Ničesar pa nismo naredili, če ne obujemo kvalitetnih nogavic v katerih se noge ne potijo, kajti vlažno okolje je idealno za razvoj glivic.

Zvečer lahko nogam privoščimo tudi kopel in jih namažemo s hranilno kremo ter obujemo tople bombažne nogavice.

DEPILACIJA

Naj spregovorim nekaj besed še o “zimski depilaciji”.

Zadnja leta sicer opažam, da večina strank prihaja na depilacijo vse leto, saj se zaveda da ne gre le za to, da ko enkrat oblečemo dolge hlače in se dlak ne vidi več, ni pomembno ali smo urejene ali ne.

Urejamo se namreč predvsem zase in za svoje dobro počutje.

Izpuščanje depilacije v hladnih mesecih privede do ponovne ojačitve dlak in tako postane depilacija v poletnih mesecih ponovno lahko zelo boleča, trud ki smo ga vložile prej, pa je skoraj izničen.

Vosek namreč odstrani dlake iz korenin, kar vpliva na lasne mešičke. S časom se le te začnejo spet popravljati in korenina se ojača.

Na koži se kopiči tudi več odmrlih celic, ta pa postane luskasta in izsušena. Z depilacijo tako kožo odstranimo jo poživimo in ji ponovno vrnemo sijaj.

Daljše dlake pa se lahko pričnejo tudi vraščati in povzročijo srbečico.

Tudi brazilska depilacija ni le stvar morja in bikink, saj je osebna higiena pomembna vse mesece in dneve v letu.


Stranke včasih sprašujejo, če bi bilo boljše, da koža čez zimo malo “počiva” in se nekaj tretmajev izpusti.

Absolutno ne, kajti dlake spet ojačajo, koža postane občutljivejša, depilacija pa bolj boleča. In potem se vedno nasmejimo, ko opisujejo dogodivščine, kako so vmes same “malo poštukale” in si posnele kožo, potrgale dlake in povzročile podpludbe, vosek pa je še kar ostal na koži.

Z vmesnim britjem pa se seveda vrnemo na začetke in boleče spomine na prvo depilacijo.


Čeprav je zima čas počitka, dnevi so kratki, mrzli in pusti in včasih enostavno ne najdemo volje in energije niti vstati in postoriti nujne vsakodnevne obveznosti, si namenimo čas zase in za svojo dušo, se uredimo in poiščimo poletje v sebi.

Koža bo hvaležna in nam bo poleti to poplačala.